Aбонирайте се за актуалните новини през седмицата, чрез имейл бюлетина "Новините в бранша"

  Вашият имейл:

    Бюлетина ще го получавате всяка седмица на посочения имейл!

id = "FBMainForm_567972" action="/jurnal.html" method = "post" onsubmit = "return false" >

1 от 52
 
Гърци произвеждат хляб у нас и го връщат в техните магазини
от hlebarstvo.bg on 

Гърци произвеждат хляб у нас и го връщат обратно. Все повече гръцки компании преместват производството на хранителни продукти в България и конкретно в Смолянския регион. Това каза пред Агрозона председателят на БСК – Смолян Иво Царев. Причината за това е че у нас заплащането на труда е доста по-ниско от това в южната ни съседка. Освен евтиния труд производителите се възползват и от улеснената процедура за създаване на фирма, както и от това, че цените за хранителните продукти са близо 2 пъти по-ниски.

Според статистика на НСИ 15 500 гръцки фирми са регистрирани в България към края на 2015 г. А към 31 декември 2014 г. броят им е 10 533, което прави увеличение с близо 50 %.


Източник: Агрозона

Скрий Коментари     Permalink     Добави Коментар

ДДС от 5% за храните искат хлебопроизводители и синдикати
от hlebarstvo.bg on 


Да се въведат диференцирани ставки на ДДС в България за храните въобще и конкретно за хлебопроизводството от 2017 година в размер на 5% искат КТ "Подкрепа" и Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС). Двете организации подписаха днес споразумение по този въпрос, предаде БТА.

Мярката ще има социален ефект, тъй като цените на хляба ще намалеят с около 12-13%, което ще увеличи достъпа на най-бедната част от българското население до този основен хранителен продукт, смятат авторите на идеята.

Двете организации смятат, че диференцираната ставка ще стимулира съживяването на крайното потребление, което ще доведе до икономическо и бизнес оживление. Според тях промяната ще доведе до намаляване на сивия сектор в производството на храни и увеличаване на постъпленията в държавния бюджет от по-големи обороти. Ще се създадат условия и за разкриване на работни места, а изсветляването на сектора ще осигури повече постъпления в осигурителната система, пише в споразумението.

Диференциацията на ДДС трябва да започне от хляба, не само защото това е продукт от първа необходимост, но и защото хлябът е и единствената храна, която се произвежда от изцяло българска суровина, смята председателя на НБСХС Мариана Кукушева. По думите й към момента хлебопроизводството прави официален оборот около милиард лева, още полкова обаче е оборотът на сивия сектор.

Ръстът на цените на храните от първа необходимост в отделни периоди е два пъти по-висок от ръста на инфлацията, особено при хляба, въпреки продължаващата близо тригодишна дефлация в страната и спада на цените на горивата, отчитат от организациите.

Само Дания от страните членки има единна ставка на ДДС, а ЕК е издала специални директиви за приложението на ДДС в диференциран вариант, каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Според него по-ефективният подход за стимулиране на потреблението на полезни храни е с намаление на ДДС за тях, вместо да се пирлага "наказание" за консумация на вредни храни чрез налагане на допълнителен данък, каквото предложение вече имаше.

Манолов заяви, че не само хлябът и сладкарските изделия трябва да имат диференцирана ставка на ДДС. Такава, по думите му, е необходима за млечни и месни продукти, както и за книги, учебници и лекарства.


Източник: regal.bg

Скрий Коментари     Permalink     Добави Коментар

Слаба година за зърнопроизводството в Румъния
от hlebarstvo.bg on 

Европейската комисия е предупредила, че румънското производство на зърнени култури може да спадне с 26% през тази година в сравнение с 2014, съобщава romania-insider.com като посочва, че добивът може да е само 16,6 млн. тона. Реколтата от царевица може да възлиза на само 7,5 млн. тона, с 35% по-малко от миналата година. Новата програма е по-мрачна от тази през пролетта, когато се е смятало, че спадът ще е по-малък. Така Румъния може да отбележи най-големия спад сред страните от ЕС.


Източник: agrozona.bg

Скрий Коментари     Permalink     Добави Коментар

Радослав Христов, НАЗ: По-малко пшеница ожънаха тази година земеделските производители
от hlebarstvo.bg on 

Добивите от пшеница през тази година са с близо 5% по-малко от миналогодишние, но това няма доведе до поскъпване на хляба, според земеделският производител и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов пред Дарик. Според него: „Зърно за хляб ще има, няма опасност от криза“.

От брашна отчитат и по-малко добиви на декар засята земя от царевица и слънчоглед.

„Относно равносметката за миналата година, мога да кажа лаконично, че това беше една на пръв поглед нормална, земеделска година, но с доста по-ниски добиви спрямо предходната година, в това число пшеницата, слънчогледа и при царевицата – като цяло произведеното количество зърно, което имаме в страната. За пшеницата вече официално имаме данни от Министерство на земеделието – 4,7 млн.; при слънчогледа бих прогнозирал като производство около 1,2 млн. тона слънчоглед, което е приблизително колкото миналогодишното, но не трябва да забравяме, че засетите площи със слънчоглед тази пролет бяха почти 1 млн. дка повече; при царевицата площите са почти идентични, но там също има намаление на производителността и добива на декар“, каза Христов.

На въпрос дали ще има достатъчно българска пшеница за хляб през следващите зимни месеци, Христов успокои, че количествата са абсолютно достатъчни.

„Дори да произведем наполовина от това, което произвеждаме, то пак ще бъде достатъчно за това, което потребява българинът като цяло. Потреблението на пшеница в България е 1,2 млн. тона при производство 4,7-4,8 млн.тона през последните години. Дори на 4 млн. да слезем, няма как да има криза и някой да очаква увеличение на хляба“, каза Радослав Христов.

Около 60% от обработваемите земи в България са засети със зърнени култури, а най – голям дял има пшеницата.


Източник: agrozona.bg

Скрий Коментари     Permalink     Добави Коментар

Унгария e страна партньор на международната изложба за храни и напитки Интерфуд & Дринк 2015
от hlebarstvo.bg on 

МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД&ДРИНК ви очакват от 11 до 14 ноември

Най-големите изложения в България, посветени на хранително-вкусовата промишленост - МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД & ДРИНК, ще се проведат от 11 до 14 ноември в Интер Експо Център - София. Тази година Унгария ще бъде страна партньор на изложбата за храни и напитки ИНТЕРФУД & ДРИНК, съобщиха организаторите от Интер Експо Център.

През последните няколко години се наблюдава тенденция чуждестранните фирми да се представят чрез колективни участия, които дават възможност за активизиране на бизнес отношенията, за обмяна на опит и добри търговски практики. Водени от желанието тази тенденция да се развива, миналата година за първи път организаторите поставиха началото на инициативата за страна партньор на изложба ИНТЕРФУД & ДРИНК, която за 2014 г. беше Италия. Тази година Унгария подкрепи инициативата, като проектът се реализира с активното съдействие на Унгаро-Българската Стопанска Камара със седалище Будапеща. Участието на компании от Унгария в изложбата е традиционен, но тази година интересът от унгарския бизнес е още по-голям. Изложбените площи активно се запълват, което е предпоставка изложителите да направят повече успешни контакти. Засилването на международното участие на изложбата създава условия за намиране на нови партньори и пазари.
Всяка година изложбите са платформа, която обединява водещи браншове в хранително-вкусовата индустрия в България – месопреработватели, млекопреработватели, хлебопроизводители и сладкари, винопроизводители, преработватели на плодове и зеленчуци, биопроизводители и други. И тази година се предвиждат редица събития – конференции, демонстрации, презентации, конкурси, които ще привлекат повече посетители.

През миналата година посетителите имаха възможността да се запознаят с богата палитра от храни, напитки, хранителни добавки, суровини, консумативи, модерни методи за опаковане и етикетиране, технологии за производство, преработка и съхранение. 16 472 посетители се срещнаха с 374 изложители, представящи продуктите на 348 фирми.

Петте изложби в хранително-вкусовата промишленост се провеждат паралелно с изложението за хотелско, ресторантско и кетъринг оборудване СИХРЕ.


Скрий Коментари     Permalink     Добави Коментар

1 от 52
 
RSS новини